کد مطلب:41 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:444

احکام استحاضه
(مساله 400) در استحاضه قلیله باید برای هر نماز یك وضو بگیرد و پنبه را عوض كند و ظاهر فرج را اگر خون به آن رسیده آب بكشد.

(مـسـالـه 401) در استحاضه متوسطه باید برای نماز صبح غسل كند و تا صبح دیگربرای هر نماز, كـارهـای اسـتـحـاضـه قـلیله را كه در مساله پیش گفته شد, انجام دهد.

واگر عمدا یا از روی فراموشی برای نماز صبح غسل نكند, باید برای نماز ظهر وعصرغسل كند, واگر برای نماز ظهر و عصر غسل نكند باید پیش از نماز مغرب و عشاغسل نماید, چه آن كه خون بیاید یا قطع شده باشد.

(مـسـاله 402) در استحاضه كثیره علاوه بر كارهای استحاضه متوسطه كه در مساله پیش گفته شـد, بـاید برای هر نماز دستمال را عوض كند, یا آب بكشد ویك غسل برای نماز ظهر وعصر ویكی بـرای نماز مغرب و عشا, بجا آورد, وبین نماز ظهروعصر فاصله نیندازد واگر فاصله بیندازد, باید بـرای نـماز عصر دوباره غسل كند, ونیز اگر بین نماز مغرب وعشا فاصله بیندازد, باید برای نماز عشا دو باره غسل كند وچون وجوب وضو در استحاضه كثیره محل تامل است , احتیاط آن است كه پـیش ازغسل , بقصد رجا وضو بگیرد ودر میان نماز ظهر وعصر ونماز مغرب و عشا اگرجمع بین آنـها می نماید گرفتن وضو, برای مستحاضه كثیره , خلاف احتیاط است مگر درحال گفتن اقامه نماز دوم كه با جمع عرفی منافی نباشد .

(مـسـاله 403) اگر خون استحاضه پیش از وقت نماز بیاید وبعد قطع شود چنانچه برای آن خون , وضو وغسل بجا نیاورده باشد, باید در موقع نماز, وضو و غسل رابجا آورد.

(مـساله 404) مستحاضه متوسطه كه باید وضو بگیرد وغسل كند, هر كدام را اول بجا آورد صحیح است ومستحاضه كثیره چنانچه گذشت احوط آن است كه پیش ازغسل , وضو بگیرد.

(مساله 405) اگر استحاضه قلیله بعد از نماز صبح متوسطه شود, باید برای نمازظهر وعصر غسل كند, و اگر بعد از نماز ظهر وعصر متوسطه شود, باید برای نمازمغرب و عشا غسل نماید.

(مـسـالـه 406) اگـر استحاضه قلیله یا متوسطه بعد از نماز صبح , كثیره شودبایدبرای نماز ظهر وعصر یك غسل وبرای نماز مغرب وعشا غسل دیگری بجا آورد,و اگر بعد از نماز ظهر وعصر كثیره شود, باید برای نماز مغرب و عشا غسل نماید.

(مساله 407) مستحاضه كثیره یا متوسطه اگر پیش از داخل شدن وقت نماز برای نماز غسل كند, غـسـل او بـاطل است بلكه احتیاط لازم آن است كه میان غسل ونمازفاصله نیندازد مگر بخواندن نافله همان نماز.

(مساله 408) مستحاضه قلیله ومتوسطه برای هر نماز - چه واجب وچه مستحب - باید وضو بگیرد ونـیز اگر بخواهد نمازی را كه خوانده احتیاطا دوباره بخواند, یابخواهد نمازی را كه تنها خوانده است دو باره با جماعت بخواند, باید تمام كارهایی را كه برای مستحاضه گفته شد انجام دهد.

ولی بـرای خـواندن نماز احتیاطوسجده فراموش شده وتشهد فراموش شده و سجده سهو, اگر آنها را بعد از نمازفورا بجا آورد, لازم نیست كارهای مستحاضه را انجام دهد.

(مـسـالـه 409) مـستحاضه بعد از آن كه خونش قطع شد, فقط برای نماز اولی كه می خواند, باید كارهای مستحاضه را انجام دهد وبرای نمازهای بعد لازم نیست .

(مساله 410) اگر نداند استحاضه او چه قسم است , موقعی كه می خواهد نمازبخواند باید مقداری پنبه داخل فرج نماید و كمی صبر كند و بیرون آورد وبعد از آن كه فهمید استحاضه او كدام یك از آن سه قسم است , كارهایی را كه برای آن قسم دستور داده شده انجام دهد, ولی اگر بداند تا وقتی كه می خواهد نماز بخوانداستحاضه او تغییر نمی كند, پیش از داخل شدن وقت هم می تواند خود را وارسی نماید.

(مـسـالـه 411) مستحاضه اگر پیش از آن كه خود را وارسی كند, مشغول نماز شودچنانچه قصد قـربـت داشـته و به وظیفه خود عمل كرده - مثلا: استحاضه اش قلیله بوده و به وظیفه استحاضه قـلـیـلـه عمل نموده - نماز او صحیح است واگر قصد قربت نداشته , یا عمل او مطابق وظیفه اش نبوده - مثل آن كه , استحاضه او متوسطه بوده و به وظیفه قلیله رفتار كرده - نماز او باطل است .

(مـسـاله 412) مستحاضه اگر نتواند خود را وارسی نماید كه متوسطه یا قلیله یا كثیره است , باید بنحوی عمل كند كه یقین به برائت ذمه , حاصل كند پس در شك میان قلیله ومتوسطه یا متوسطه وكثیره , عمل به وظیفه هر دو نماید ودر شك بین هر سه قسم , عمل به وظیفه هر سه قسم نماید, ولی اگر بداند سابقا كدام یك از آن سه قسم بوده , باید به وظیفه همان قسم رفتار نماید.

(مـسـالـه 413) اگر خون استحاضه در باطن باشد واز محل خارج نشده باشد, وضووغسل باطل نـمـی شـود.

واگر بیرون بیاید هر چند كم باشد وضو و غسل را باطل می كند, و اگر از محل خود خـارج شـده و به محلی رسیده باشد كه اگر پنبه داخل كند, آلوده به خون می شود, بنابر احتیاط باید به وظایفی كه گفته شد, عمل كند.

(مـسـالـه 414) مستحاضه اگر بعد از نماز, خود را وارسی كند وخون نبیند اگرچه بداند دو باره خون می آید, با وضویی كه دارد می تواند نماز بخواند.

(مساله 415) مستحاضه تا وقتی اطمینان دارد خون بیرون نمی آید, می تواندخواندن نماز را تاخیر بیندازد.

(مساله 416) اگر مستحاضه بداند كه پیش از گذشتن وقت نماز, به كلی پاك می شود یا به اندازه خواندن نماز خون بند می آید, باید صبر كند ونماز را در وقتی كه پاك است , بخواند.

(مـساله 417) اگر بعد از وضو وغسل , خون در ظاهر قطع شود و مستحاضه بداندكه اگر نماز را تاخیر بیندازد, به مقداری كه وضو وغسل و نماز را بجا آورد, به كلی پاك می شود, باید نماز را تاخیر بـیندازد وموقعی كه به كلی پاك شد, دو باره وضووغسل را بجا آورد ونماز را بخواند, و اگر وقت نماز تنك شد, لازم نیست وضووغسل را دو باره بجا آورد, بلكه اگر وقت تیمم دارد, بجای هر یك از وضـو وغـسـل تیمم كند وبرای نمازهای بعد, غسل و وضو بجا آورد, و اگر وقت تیمم هم ندارد به همین حال نماز بخواند وبعد با غسل ووضو آن را قضا كند.

(مساله 418) مستحاضه كثیره و متوسطه وقتی به كلی از خون پاك شد, باید غسل كند.

ولی اگر بـدانـد از وقتی كه برای نماز پیش مشغول غسل شده , دیگر خون نیامده , لازم نیست دو باره غسل نماید.

(مـسـاله 419) مستحاضه قلیله بعد از وضو و مستحاضه كثیره و متوسطه بعد ازغسل و وضو, باید فورا مشغول نماز شود ولی گفتن اذان و اقامه وخواندن دعاهای قبل از نماز اشكال ندارد ودر نماز هم می تواند كارهای مستحب مثل قنوت و غیر آن را بجا آورد.

(مـسـاله 420) مستحاضه اگر بین غسل ونماز فاصله بیندازد وخون ببیند, باید دوباره غسل كند وبلا فاصله مشغول نماز شود.

(مـسـالـه 421) اگـر خون استحاضه جریان دارد وقطع نمی شود, چنانچه برای اوضرر ندارد باید پـیـش از غسل و بعد از آن به وسیله پنبه از بیرون آمدن خون جلوگیری نماید, ولی اگر همیشه جریان ندارد, فقط باید بعد از وضو وغسل ازبیرون آمدن خون جلوگیری نماید, و چنانچه كوتاهی كند و خون بیرون آید, بایددوباره بنابر احتیاط لازم غسل كند, و اگر نماز هم خوانده , باید دوباره بخواند.

(مـسـالـه 422) اگـر در موقع غسل , خون قطع نشود, غسل صحیح است ولی اگر دربین غسل , استحاضه متوسطه , كثیره شود واجب است غسل را از سر بگیرد.

(مساله 423) احتیاط مستحب آن است كه مستحاضه , در تمام روزی كه روزه است به مقداری كه می تواند از بیرون آمدن خون , جلوگیری كند.

(مـسـاله 424) روزه مستحاضه ای كه غسل بر او واجب می باشد, در صورتی صحیح است كه بنابر احتیاط لازم غسل نماز مغرب و عشای شبی كه می خواهدفردای آن را روزه بگیرد, بجا آورد و بلكه بـنـابـر احتیاط غسل نماز مغرب و عشای شب بعد را نیز, بجا آورد.

و نیز در روز مستحاضه كثیره , بلكه متوسطه بنابر احوطغسلهایی را كه برای نمازهای روزش واجب است انجام دهد.

(مـسـالـه 425) اگـر بعد از نماز عصر مستحاضه شود وتا غروب غسل نكند, روزه اوصحیح است وبـنـابـر احـتـیـاط شـرط است در صحت روزه این روز, غسل نماز مغرب وعشا شب بعد, چنانچه گذشت .

(مـسـاله 426) اگر استحاضه قلیله پیش از نماز, متوسطه یا كثیره شود, باید كارهای متوسطه یا كـثیره را كه گفته شد, انجام دهد.

و اگر استحاضه متوسطه , كثیره شود,باید كارهای استحاضه كثیره را انجام دهد.

و چنانچه برای استحاضه متوسطه غسل كرده باشد, فایده ندارد وباید دو باره برای كثیره غسل كند.

(مـسـالـه 427) اگـر در بـیـن نـمـاز, استحاضه متوسطه , كثیره شود, باید نماز را بشكندوبرای اسـتحاضه كثیره غسل كند و وضو بگیرد وكارهای دیگر آن را انجام دهد ونمازبخواند.

واگر برای هـیچ كدام از غسل ووضو وقت ندارد, باید دو تیمم كند, یكی بدل از غسل , ودیگری بدل از وضو و اگر برای یكی از آنها وقت ندارد, باید عوض آن تیمم كند ودیگری را بجا آورد, ولی اگر برای تیمم هم وقت ندارد نمی تواند نمازرا بشكند وباید نماز را تمام كند وبنابر احتیاط واجب قضا هم نماید, و همچنین است اگر در بین نماز, استحاضه قلیله او, متوسطه یا كثیره شود.

(مـسـاله 428) اگر در بین نماز خون بند بیاید ومستحاضه نداند كه در باطن هم قطع شده یا نه , چنانچه بعد از نماز بفهمد قطع شده بوده , باید وضو وغسل ونماز را دوباره بجا آورد.

(مساله 429) اگر استحاضه كثیره متوسطه شود, باید برای نماز اول , عمل كثیره وبرای نمازهای بـعد, عمل متوسطه را بجا آورد - مثلا اگر پیش از نماز ظهراستحاضه كثیره , متوسطه شود, باید بـرای نـمـاز ظهر غسل كند وبرای نماز عصرومغرب وعشا فقط, وضو بگیرد - ولی اگر برای نماز ظـهـر غسل نكند وفقط بمقدارنماز عصر وقت داشته باشد, باید برای نماز عصر غسل نماید واگر بـرای نـمـاز عـصـرهـم غسل نكند, باید برای نماز مغرب غسل كند واگر برای آن هم غسل نكند وفقطبه مقدار نماز عشا وقت داشته باشد, باید برای نماز عشا غسل نماید.

(مـسـاله 430) اگر پیش از هر نماز, خون مستحاضه كثیره ویا متوسطه قطع شود ودوباره بیاید, برای هر نماز باید یك غسل بجا آورد.

(مـسـالـه 431) اگر استحاضه كثیره , قلیله شود, باید برای نماز اول , وضو و غسل وبرای نمازهای بـعـد, عـمـل قلیله را بجا آورد و نیز اگر استحاضه متوسطه قلیله شود,باید برای نماز اول , عمل متوسطه وبرای نمازهای بعد, عمل قلیله را بجاآورد.

(مساله 432) اگر مستحاضه , یكی از كارهایی را كه بر او واجب می باشد حتی عوض كردن پنبه را ترك كند, نمازش باطل است .

(مـساله 433) احتیاط آن است كه مستحاضه غیر از نماز, هر كاری را كه شرط آن طهارت است - مثل دست كشیدن به خط قرآن - ترك كند مگر در صورتی كه بر اوواجب باشد.

(مـسـالـه 434) اگـر مستحاضه , غسلهای واجب خود را بجا آورد, رفتن در مسجدوتوقف در آن وخـوانـدن سـوره ای كه سجده واجب دارد و نزدیكی شوهر با او,حلال می شود, اگر چه كارهای دیگری را كه برای نماز واجب است - مثل عوض كردن پنبه ودستمال - انجام نداده باشد.

(مـسـالـه 435) اگر زن در استحاضه كثیره یا متوسطه , بخواهدپیش از وقت نماز,سوره ای را كه سـجـده واجب دارد بخواند, یا مسجد برود, بنابر احتیاط واجب , بایدغسل نماید, و همچنین است اگر شوهرش بخواهد با او نزدیكی كند.

(مـسـالـه 436) نماز آیات بر مستحاضه , واجب است .

و باید برای نماز آیات هم كارهایی را كه برای نماز یومیه گفته شد, انجام دهد.

(مـسـاله 437) هر گاه , در وقت نماز یومیه , نماز آیات , بر مستحاضه واجب شود اگرچه بخواهد, هـر دو را پـشـت سر هم بجا آورد, باید برای نماز آیات هم تمام كارهایی را كه برای نماز یومیه بر او واجب است , انجام دهد ونمی تواند هر دو را با یك غسل ووضو بخواند.

(مساله 438) اگر مستحاضه بخواهد نماز قضا بخواند, باید برای هر نماز, كارهایی را كه برای نماز ادا بـر او واجـب است , بجا آورد لكن احتیاط لازم , ترك قضا است تاموقعیكه پاك شود مگر با خوف فوت .

(مساله 439) اگر زن بداند, خونی كه از او خارج می شود, خون زخم نیست و بداند یاحیض است یا استحاضه , و یا نفاس است یا استحاضه , و علامت حیض و نفاس نداشته باشد, باید بدستور استحاضه عمل كند و شرعا حكم حیض و نفاس را ندارد, بلكه اگرشك داشته باشد كه خون استحاضه است یـاخونهای دیگر, چنانچه نشانه آنها را نداشته باشد, بنابر احتیاط واجب , باید كارهای مستحاضه را انجام دهد .

حیض حیض , خونی است كه غالبا در هر ماه چند روزی از رحم زن خارج می شود و زن رادر موقع دیدن خون حیض , حائض می گویند.

(مـسـاله 440) خون حیض در بیشتر اوقات , غلیظ و گرم و رنگ آن سیاه یا سرخ است و با فشار و كمی سوزش , بیرون می آید.

(مساله 441) زنان سیده ,بعدازتمام شدن شصت سال ,یائسه می شوند - یعنی :خون حیض نمی بینند - وزنانی كه سیده نیستند,بعدازتمام شدن پنجاه سال ,یائسه می شوند.

(مـساله 442) خونی كه دختر, پیش از تمام شدن نه سال وزن , بعد از یائسه شدن می بیند, حیض نیست .

(مـسـاله 443) زن حامله و زنی كه بچه شیر می دهد ممكن است حیض ببیندولی اگر زن حامله بـعد از گذشتن بیست روزاز اول عادتش خون ببیند وخون به صفت حیض باشد به احتیاط واجب بین تروك حائض و اعمال مستحاضه جمع كند.

(مساله 444) دختری كه نمی داند نه سالش تمام شده یا نه , اگر خونی ببیند كه نشانه های حیض را نداشته باشد, حیض نیست و اگر نشانه های حیض را داشته باشد, حكم به حیض بودن آن , محل اشكال است .

(مساله 445) زنی كه شك دارد یائسه شده یا نه , اگر خونی ببیند و نداند حیض است یا نه , باید بنا بگذارد كه یائسه نشده است .

(مساله 446) مدت حیض , كمتر از سه روز وبیشتر از ده روز, نمی شود.

و اگرمختصری هم از سه روز كمتر باشد, حیض نیست .

(مـسـالـه 447) اگر سه روز اول حیض پشت سر هم نباشد - مثل آن كه : دو روز خون ببیند ویك روز پاك شود و دوباره یك روز خون ببیند - بنابر احتیاط لازم , درروزهایی كه خون می بیند, باید جمع كند میان كارهای مستحاضه و تروك حائض ودر روزهایی كه خون نمی بیند, هم كارهایی را كه بر حائض حرام است , ترك كند وهم عبادتهای خود را بجا آورد.

(مـسـالـه 448) لازم نـیـسـت در تـمـام سـه روز, خون بیرون بیاید بلكه اگر خون در فرج باشد بنحوی كه در این سه روز هر موقع پنبه یا انگشت را داخل كند آلوده شود ,كافی است بشرط آن كه از اول مـقداری خون بخودی خود بیرون آمده باشد هر چندكم باشد و اگر بوسیله پنبه و غیر آن بیرون آمده باشد یا فقط در فضای فرج ریخته ,احتیاط آن است كه در هر دو صورت , هم عبادتهای خـود را بـجـا آورد و هـم كـارهـایی را كه بر حائض حرام است ترك كند وهر گاه در بین سه روز مـخـتـصری پاك شود - كه درباطن خون نباشد - حكم بحیض بودن , مشكل است ولی اگر مدت پاكی كم باشداحتیاط لازم آن است كه , بین تروك حائض و اعمال مستحاضه , جمع نماید .

(مـسـاله 449) لازم نیست شب اول و شب چهارم را خون ببیند ولی باید در شب دوم و سوم قطع نشود, پس اگر از اول اذان صبح روز اول تا غروب روز سوم پشت سرهم خون بیاید و در شب دوم و سوم هیچ خون قطع نشود, حیض است ولی اگردر اواسط روز اول شروع و در همان موقع از روز چهارم قطع شود, به شرطی حیض است كه در شبهای دوم وسوم وچهارم نیز خون قطع نشود.

(مـسـالـه 450) اگـر سـه روز پـشـت سـر هم خون ببیند وپاك شود, چنانچه دوباره خون ببیند وروزهـایی كه خون دیده وروزهایی كه در وسط پاك بوده , روی هم از ده روزبیشتر نشود احتیاط آن است كه , در روزهای پاكی , عبادتهای خود را بجا آورد وآنچه را بر حائض حرام است ترك كند.

(مـسـالـه 451) اگر در ایام عادت خونی ببیند كه از سه روز بیشتر و از ده روز كمترباشد ونداند, خون دمل وزخم است یا خون حیض , بایدآن را حیض قرار دهد.

(مـسـالـه 452) اگـر صـاحب عادت وقتیه در ایام عادت خونی ببیند كه نداند خون زخم است یا حیض , باید آن را حیض قرار دهد.

(مـساله 453) اگرخونی ببیند وشك كندكه خون حیض است یانفاس , به احكام حیض ونفاس عمل كند وغسل را بقصد ما فی الذمه از حیض یا نفاس بجا آورد.

(مساله 454) اگر خونی ببیند كه نداند خون حیض است یا بكارت , باید خود راوارسی كند, یعنی مـقـداری پنبه داخل فرج نماید و كمی صبر كند, بعد بیرون آوردپس اگر اطراف آن آلوده باشد, خون بكارت است و اگر به همه آن رسیده , حیض می باشد.

(مـساله 455) اگركمتر از سه روز خون ببیند وپاك شود وبعد سه روز خون ببیند ومجموع خون اول و دوم و پـاكـی در بـیـن , از ده روز بـیشتر نباشد, خون دوم را حیض قرار دهد و در خون اول احتیاط آن است كه جمع كند, بین كارهای مستحاضه وترك آنچه بر حائض , حرام است و در پاكی در بین كارهایی را كه بر حائض حرام است ترك كند وعبادتهای خود را, بجا آورد.